joi, 28 iunie 2012

Sherlock Holmes

                                               Sherlock Holmes


Sherlock Holmes este un film britanico-american de actiune si mister din 2009, bazat pe personajul cu acelasi nume creat de Sir Arthur Conan Doyle. Filmul a fost regizat de Guy Ritchie si produs de Joel Silver, Lionel Wigram, Susan Downey și Dan Lin. Scenariul a fost scris de Michael Robert Johnson, Anthony Peckham și Simon Kinberg pe baza unei povestiri de Lionel Wigram și Michael Robert Johnson. Robert Downey, Jr., si Jude Law interpretează rolurile lui Sherlock Holmes si respectiv Dr. John Watson. În acest film,Sherlock Holmes  si colegul său Watson, cu ajutorul fostei sale adversare Irene Adler, investighează o serie de crime legate aparent de ritualuri oculte. Mark Strong îl interpretează pe răufăcătorul Lord Blackwood, care a revenit, după ce a fost executat, cu planul de a stăpâni lumea folosind de un arsenal de magie neagră si tehnologii noi.






Povestea


În 1891, detectivul londonez Sherlock Holmes , împreună cu partenerul și prietenul său Dr. John Watson , este într-o cursă pentru prevenirea unui ritual satanic săvârșit împotriva unei femei de lordul Blackwood , cel care mai ucisese deja în acest fel alte cinci femei. Cei doi reușesc să-l oprească pe lordul Blackwood să omoare o nouă femeie înainte ca inspectorul Lestrade  și forțele sale polițienești să apară pentru a-l aresta pe Blackwood.
Trei luni mai târziu, comportamentul excentric al lui Holmes îl deranjează din nou pe Watson. În timp ce este entuziasmat de aventurile lor împreună, Watson se pregătește pentru a se căsători cu Mary Morstan si părăsește apartamentul lor din 221B Baker Street. Între timp, Blackwood a fost condamnat la moarte și cere, ca ultimă dorință, să fie vizitat la închisoare de Holmes, pe care-l atenționează că vor urma încă trei crime pe care el nu le va putea opri și care vor schimba lumea pentru totdeauna. Blackwood este spânzurat și Watson, după ce îi verifică pulsul, îl declară mort. Trei zile mai târziu, Holmes este vizitat de Irene Adler , o hoată profesionistă si fostă adversară, care îl roagă pe Holmes s-o ajute să găsească o persoană dispărută, pe Luke Reordan. După ce Irene pleacă, Holmes o urmărește până când aceasta se urcă într-o trăsură în care se afla angajatorul ei secret, ascuns în întuneric. Holmes, deghizat într-un cerșetor, oprește trăsura doar pentru a fi amenințat de omul misterios cu o mică armă. Holmes realizează că omul dispărut este cheia către planurile lordului Blackwood și că omul din trăsură este un profesor care o șantajează pe Adler.
Mormântul lui Blackwood este distrus din interior și piticul Reordan, persoana dispărută, este găsit în sicriu. Apariția lui Blackwood înviat din morți șochează lumea, cauzând panică. Pe baza unei serii de indicii găsite asupra cadavrului (ceasul cu initiale), Holmes și Watson găsesc locuința lui Reordan și realizează că acesta făcea experimente pentru a combina știința cu magia. După ce supraviețuiesc unei lupte cu trei oameni trimiși de Blackwood (printre care si un urias francez), cei doi sunt arestați deoarece în timpul luptei s-a scufundat un vapor aflat în construcție la șantierul naval. Watson este scos pe cauțiune de Mary Morstan, în timp ce Holmes este dus la Templul celor Patru Ordine, o organizație secretă cu ritualuri magice. Conducătorii Ordinului – Lordul Șef al Justiției Sir Thomas Rotheram , ambasadorul american Standish  și secretarul de stat pentru afaceri interne Lordul Coward  îi cer lui Holmes să-l oprească pe Blackwood, un fost membru al societății. Holmes deduce, pe baza asemănării, că Blackwood este fiul lui Sir Thomas. Sir Thomas și Standish sunt mai târziu uciși aparent de puterile supranaturale ale lui Blackwood, permițându-i acestuia să preia controlul Ordinului. El plănuiește să preia conducerea Imperiului Britanic, să răstoarne guvernul și să alipească din nou fosta colonie (Statele Unite ale Americii) și apoi să cucerească întreaga lume. El îl ghidează pe Holmes către o măcelărie unde o găsește pe Irene Adler, legată cu un cârlig și atârnată pe standul unde sunt tăiați porcii cu un fierăstrău automat. După ce o salvează pe Irene, iar lordul scapă, cei trei sunt prinși într-o serie de explozii ceea ce face ca Watson să fie grav rănit. Lordul Coward, care controlează poliția britanică și care era de fapt în secret aliatul lui Blackwood, emite un mandat de arestare pe numele lui Holmes.

Holmes studiază ritualurile lui Blackwood și realizează că următoarea țintă a acestuia este Parlamentul Regatului Unit. Inspectorul Lestrade se preface că îl arestează pe Holmes și-l duce în camera lui Coward care, fără să vrea, îi dezvăluie planurile: uciderea membrilor Parlamentului. Holmes, Adler și Watson găsesc o mașinărie sub Palatul Westminster, bazată pe experimentele lui Reordan, proiectată cu scopul de a elibera gaz otrăvitor în camerele Parlamentului pe baza unei telecomenzi electrice. Toți membrii parlamentului reunit ar urma să moară, mai puțin oamenii lui Blackwood, care în timpul unui ritual au primit de fapt antidotul. Blackwood apare la balconul Parlamentului și anunță că toți oponenții săi vor muri. În timp ce Holmes și Watson se luptă iar cu oamenii lui Blackwood, Adler îndepărtează containerele cu cianură din mașinărie, astfel încât planul lui Blackwood eșuează. Coward este capturat, dar Blackwood scapă. Holmes se ceartă cu Adler, sus, pe un Tower Bridge neterminat, dar sunt întrerupți de Blackwood. După o luptă între Holmes și Blackwood, ultimul cade de pe pod și în cădere, fără să vrea, se spânzură cu un lanț deasupra râului Tamisa, în timp ce Holmes explică cum presupusa magie a lui Blackwood se bazează pe trucuri stiintifice.
 
În final, Adler îi dezvăluie că angajatorul ei este profesorul Moriarty si-l atenționează pe Holmes că Moriarty este la fel de inteligent ca el, dar mult mai șiret. În timp ce Watson se mută de la 221B Baker Street, un raport al poliției îi informează că un ofițer a fost găsit lângă mașinăria lui Blackwood și că o componentă a acesteia a dispărut. Moriarty s-a folosit de confruntarea dintre Adler și Blackwood pentru a crea o diversiune doar pentru a fura acea componentă bazată pe noua știință a radioului care va revoluționa lumea. Cu gândul la viitoarea confruntare cu Moriarty, Holmes concluzionează că acest caz a fost redeschis.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu